Gasilski vikend 2023


Po nekaj letih je PGD Stična obudila mladinsko tradicijo: Gasilski vikend. Tako je od petka, 23. 6. 2023 do nedelje, 25. 6. 2023 potekal na območju GC Stična. Mentorji so tekom vikenda pripravili pester in zanimiv program.

V petek je najprej potekal sprejem otrok in podpis le teh na zastavo gasilskega vikenda. Ko so se otroci nastanili, je sledil uradni uvod in učenje himne. Skupaj smo nato ob himni dvignili zastavo. Otroci so potem s pomočjo mentorjev na travi pred gasilskim domom postavili šotore. Sledila je večerja, nato pa že prve spoznavne igre. Ko se je stemnilo, smo zakurili taborni ogenj. Nadaljevali smo tudi tradicijo preteklih gasilskih vikendov, stražo ob tabornem ognju in krajo zastave.

V soboto zjutraj smo imeli najprej jutranjo telovadbo, sledil pa je dvig zastave in himna. Po zajtrku smo se odpravili na krajšo pot do bližnjega potoka, kjer smo imeli delavnice, izdelovanje papirnatih ladjic in jezov iz naravnih materialov (listje, paličice in ostalo rastlinje). Vse, kar smo ustvarili, smo nato tudi preizkusili v potoku.  Sledile so štafetne igre, kjer so otroci v štirih ekipah tekmovali, točke pa so zbirali na naslednjih igrah: raztegovanje zmrznjene majice, hoja preko podstavka, vodenje žogice po cevi, gašenje hiške, žvižganje s piškoti ter vlečenje cevi. Otroci so tako med tekmovanjem obudili tekmovalni in timski duh.

Po uspešno končanih igrah so sledile vodne igre, kjer smo se obmetavali z vodnimi balončki, špricali z naprtnjačami in vedri. Sledila je slastna večerja, saj smo imeli kar žar večerjo. Sledilo je risanje na majice in gasilske igre. Za zaključek večera smo izvedli še eno tradicijo preteklih gasilskih vikendov,  »gasilsko ohcet«, kjer smo za en dan poročili dva mentorja.

V nedeljo smo si privoščili eno uro več spanja, sledila pa je jutranja telovadba. Po telovadbi smo imeli zajtrk, za tem pa že pospravili šotore. Gasilski vikend se je tako zaključil ob uradni podelitvi s starši, kjer smo podelili priznanja za najboljše ekipe, najbolj pridnega otroka in podelili društvene majice in priznanja za sodelovanje. Sledila je kratka, a sladka pogostitev.

Mentorjem je bilo v veselje obuditi tradicijo, katero smo tudi sami izkusili kot otroci v takratnih letih. Zato upamo, da se prihodnje leto vidimo v še večjem številu.

Text: A. K.

Foto: Ž. M., A. K. in N. M.


Zahvaljujemo se vam