Obisk Akademije Fraport


V zgradbi Akademije Fraport nas je sprejel priznani gasilski strokovnjak Milan Dubravac, bivši vodja gasilske šole na Igu in poveljnik letališke gasilke brigade, trenutno pa predsednik CTIF. Ob kavi in sladkem prigrizku smo od njega izvedeli kaj se Akademija Fraport sploh dogaja

V prvi vrsti je Je Akademija namenjena izobraževanju iz področja letalstva (upravljanje letališča, kontrola zračnega prometa …) ter neletalskih dejavnosti,  kot so izobraževanje in urjenju letaliških gasilcev za posredovanje pri nesrečah z letali in helikopterji.  Poleg tega izvajajo tudi izobraževanja za posredovanje pri nesrečah z nevarnimi snovmi in še nekaj drugih programov. K njim prihajajo po znanje in izkušnje gasilci iz cele Evrope.

Gasilski del poligona obsega veliko ploščad na kateri so makete letal in helikopterjev v naravni velikosti, požarno hišo in še kaj bi se našlo.  V notranjosti zgradbe je  več učilnici in med njimi učilnica za taktično urjenje na simulatorju gasilskega vozila Panther. Preizkus simulatorja je bil prvi vrhunec našega obiska.

V nadaljevanju našega obiska nas je pot vodila preko stroge varnostne kontrole do poslopja v katerem domujejo gasilci na Letališču Jožeta Pučnika. V prostorih, ki so bili leta 2019 prenovljeni in dograjeni nas je sprejel vodja izmene gospod Vili.
Izvedeli smo kup zanimivih stvari, kot na primer, da gasilsko enoto na letališču sestavljajo 4 izmene, da je hkrati na letališču prisotnih do 10 gasilcev, da morajo biti gasilci ob alarmu, če je za to potreba v 3 minutah na najbolj skrajnem delu steze, da letalo ne sme pristati ali vzleteti, če ni v pripravljenosti dovolj operativnih gasilcev, da je potrebno število gasilcev odvisno od velikosti letala, ki pristaja ali vzleta,  da skrbijo za požarno varnost na celotnem področju letališča, da je Panther 8x8 hitrejši od Pantherja 6x6, čeprav je le ta precej mlajši, da imajo hitro polnilnico, kjer lahko rezervoar posameznega Panterja napolnijo parih minutah, da …

 

Poleg garaž smo si ogledali še moderno opremljeno komunikacijsko sobo, kjer ima operater pod kontrolo celo letališče s preko 1000 javljalniki požara.

Celo pot proti Stični smo strnjevali misli in vtise;  obisk letališča nikogar ni pustil hladnega.


Zahvaljujemo se vam