Florjanova maša in blagoslov vozila HTRV-1


Veteran rimske vojske v času Dioklecijana, sveti Florjan, se v svojem času ni hotel odreči veri, zato so ga pregnali in vrgli v reko. Ker se je to zgodilo 4. maja leta 304, je bil ta dan izbran za njegov god. Prav tako pa je ta dan znan kot dan gasilcev. Za svojega zavetnika ga častimo gasilci od same ustanovitve gasilskih društev na Slovenskem.

Zakaj je sveti Florijan postal zavetnik gasilcev? Legenda pravi, da je sveti Florijan v svojem času pogasil ogromen ogenj le z enim vedrom vode, tako je rešil vas pred uničenjem.

V njegov spomin zato vsako leto poteka Florjanova maša na Florjanovo nedeljo.


Leta 1926 se je ustanovilo prostovoljno gasilsko društvo Stična. Tako letos mineva 95 let od njegove ustanovitve. Že od samega začetka gasilstva v Stični, je društvo povezano s Cistercijani, saj je v stiškem samostanu odstopil prve prostore takratni opat dr. Avguštin Kostelec.


Tudi letos je kljub trenutni situaciji potekala Florjanova maša sektorja Stična, kateri povezuje PGD Metnaj, Muljava, Ivančna Gorica ter Stična. Maša je bila v baziliki matere božje v Stični, po NIJZ priporočilih, 9. 5. 2021. Florjanovo mašo je daroval župnik p. Branko Petauer.


Letošnja Florjanova maša je bila za stiške gasilce pomemben dogodek, saj se je blagoslovilo hitro tehnično reševalno vozilo HTRV-1, katerega smo v naše garaže pripeljali že 24. 10. 2019. Vozilo je namenjeno za posredovanje ob prometnih in drugih nesrečah s posadko 1+4. HTRV se je od prihoda v naše garaže udeležil že kar nekaj intervencij, na katerih je bilo posredovanje z njim hitrejše ter učinkovitejše.


Zahvaljujemo se vsem, ki ste sodelovali pri nakupu vozila, županu Dušanu Strnadu s celotno ekipo ter nekdanjemu in sedanjemu vodstvu Gasilske zveze Ivančna Gorica. PGD Stična se zahvaljuje tudi župniku p. Branku za darovano sveto mašo ter opravljen blagoslov. Zahvaljujemo pa se tudi vsem, ki ste bili prisotni na Florjanovi maši, še posebno pa podžupanu občine Ivančna Gorica Tomažu Smoletu ter predsedniku Gasilske zveze Ivančna Gorica Juretu Strmoletu.

 Tekst: Anamarija Korevec


Zahvaljujemo se vam