Celodnevno usposabljanje, april 2019


Prvo celodnevno usposabljanje v letu 2019 smo imeli v soboto, 6. 4. 2019. Sedaj nam je prišlo že v navado, da se zberemo že nekaj minut pred 7.00 zjutraj in skupaj spijemo jutranjo kavo.

V dopoldanskem delu smo se razdelili v tri skupine, vsaka skupina je bila izmenično na svoji delovni točki. Na prvi delovni točki smo najprej teroretično in nato še praktično ponovili pračevanje zadimljenih prostorov, predvsem nadtlačno in hidravlično prezračevanje. Nato smo se urili v postavljanju tridelne lestve, poudarek je bil na vodenju in usklajenem delovanju.

Druga delovna točka je bila namenjena osnovnim vozlom, reševalnim zankam in navezavi gasilskega orodj kot je gasilka sekira, lopata, motorna žaga ter seveda gasilska cev z ročnikom. V sklopu te delovne točke smo ponovili tudi rokovanje z izolirnim dihalnim aparatom.

Predstavitvi in seznanjanju z osnovno uporabo orodja za tehnične posege na in v stavbah je bila namenjena tretja delovna točka.

Ravno ob koncu odmora za kosilo so se oglasili pozivniki in klicali na intervencijo, zato je del prisotnih odšel na Muljavo. Ko so se vrnili v gasilski dom, smo nadaljevali z delom v dveh skupinah.

Ena skupina je povadila vstope v požarni objekt, napredovanje v objektu in gašenje naftnih derivatov. Druga skupina je bila zbrana okrog nove opreme, ki smo jo kupili v letošnjem letu. Spoznali in preizkusili smo gasilnik HiPress, membransko črpalko za črpanje nevarnih snovi, delovni podestom za reševanje iz tovornjakov, avtobusov in potniških vagonov ter na koncu še z detektorjem nevarnih plinov. Učno delavnico za detektornevarnih plinov smo izvedli s pomočjo aplikacije na mobilnih telefonih. Moderni pristopi, pač.

Sledili sta še dve zaključni vaji v katerih smo uporabili znanja in veščine, ki so bile vsebina dopoldanskih in popoldanskih aktivnosti; prva skupina je gasila požar ostrešja in s strehe reševala delavca, ki sta ostala ujeta na strehi. Druga skupina je gasila požar v večstanovanjski zgradbi in reševala poškodovane stanovalce.

Vseh 22 prisotnih operativcev je bilo enotnih, da je usposabljanje v takem obsegu nujno in potrebno, če želimo ostati v »formi«, kot bi rekli v športnem žargonu. V jesenskem času pa nas čaka še eno celodnevno usposabljanje na katerem bomo skupaj z GB Ljubljana vadili reševanje v prometnih nesrečah.

Tekst: G.A.
Foto: R.O, N. S. in Rudi Meglič


Zahvaljujemo se vam